Index | Canna | Gembersoorten | Hedychium | Aronskelkachtigen | Bananen | Palmen | Overig | Over TroposfeerAssortiment 2007 (bijgewerkt op 7-8-2007)

Hedychium:

Waarschijnlijk bestaat dit geslacht uit ongeveer 50 soorten, bijna allemaal uit ZO-Azië. Daarnaast zijn er talloze hybriden en kweekvormen, maar de determinatie van de soorten en hybriden is nogal een rommeltje. Gelukkig zijn er genoeg soorten voor de exotische tuinier om uit te kiezen. Alle soorten hebben kruipende rhizomen waaruit bebladerde stengels oprijzen. Als we kijken naar hun groei-omstandigheden, kunnen we de Hedychiums grofweg in drie groepen verdelen:


De eerste groep bestaat uit de sterke koudebestendige soorten die hoog in de Himalaya groeien. Deze soorten sterven in de herfst bovengronds af en gaan in rust, ook al hou je de temperatuur kunstmatig hoog. Voorbeelden zijn H.densiflorum, H.spicatum, H.yunnannense, H.forrestii.


De tweede groep bestaat uit de gembersoorten en de afgeleide hybriden uit de lagere, warmere delen van de Himalaya en blijven bij voldoende warmte wintergroen, maar kunnen naar rust gedwongen worden door kou en droogte. Voorbeelden van deze grote groep zijn in aflopende winterhardheid: H."Tara" (een kruising tussen H.gardnerianum en H.coccineum), H.coronarium, H.coccineum, H. flavescens, H.gardnerianum etc. In deze groep zijn veel winterharde soorten maar deze moeten wel een beschutte, warme standplaats hebben om goed te bloeien. Dit geldt dan nog het minst voor H."Tara", terwijl H. flavescens buiten niet meer tot bloei zal komen omdat deze pas in november bloeit.


De derde groep is voor ons exotische tuiniers niet van belang, deze bestaat uit de tropische soorten, vaak epifytisch, die in de kamer of (matig)warme kas gekweekt moeten worden. Voorbeelden zijn H.cylindricum of H.bordelonianum.


Hoewel de meeste soorten Hedychium in de tropen groenblijvend zijn, vriezen ze in koude streken altijd af in de winter. Daar hebben de soorten uit de eerste groep en de meeste uit de tweede groep geen last van, in het voorjaar lopen ze weer uit. Vele soorten zijn winterhard, en zeker bijna alle soorten uit de eerste en tweede groep. Het is dan vooral van belang om te bepalen of ze in onze streken buiten ook betrouwbaar in bloei komen, dit is eerder een probleem dan hun winterhardheid. Als we de tropische epifytische soorten buiten beschouwing laten, zijn alle Hedychiums bovendien sterke en spectaculaire kuipplanten. Zelfs als de ruimte binnenshuis beperkt is, zijn Hedychiums kweken een goede manier om toch veel planten te kunnen houden. In de herfst kan men ze gewoon laten afvriezen, waarna men de potten met rhizomen in een schuur of garage zet. Ze kunnen droog en donker overwinteren en kunnen ook in pot vaak zo'n -5­C verdragen, staan ze droog dan zelfs -10 °C. DEZE PLANTEN ZOUDEN VEEL VAKER GEKWEEKT MOETEN WORDEN!!!Hedychium in de onverwarmde kas in de winter. Na de eerste nachtvorst vriezen gembers bovengronds af. In het voorjaar lopen ze weer uit. Ze zijn later dan de Canna's, maar halen de achterstand uiteindelijk bij.Hedychium angustifolium

H.angustifolium staat tegenwoordig bekend als H.coccineum var. angustifolium. Deze heeft zeer smal blad en oranje bloemen. De plant wordt zeer hoog, tot 2,5m. Zie onder H.coccineum. Zeer smalle lange bladeren, oranjerode bloemen, uiterst sierlijke grote soort. Op beschutte plek winterhard. Of hij buiten ook goed tot bloei komt moet nog getest worden. Superieure, taaie en prachtige kuipplant. Voor afbeelding: zie de foto van Hedychium coccineum.


Hedychium angustifolium "Peach"

De hier genoemde variant, "Peach", is qua bloem heel anders dan de gewone soort. Niet de smalle oranje bloempjes van coccineum, maar grotere goud-of creme, naar perzik verkleurende bloemen met een veel grotere lip, vergelijkbaar met bijvoorbeeld H.coronarium. Smal blad, maar breder dan de soort. Sterke robuuste plant. Helaas maar weinig planten op voorraad.


Hedychium coccineum

zeer variabele soort. Bladeren zeer smal tot enigszins breed, bloemen licht oranje tot oranjerood, afhankelijk van variëteit. Winterhard en kan zeer veel kou hebben, maar nu ik deze plant al enkele jaren buiten test lijkt het er toch op dat hij beter in kuip gehouden kan worden voor betrouwbare bloei. Deze soort heeft namelijk een langere periode van "zacht" weer nodig om op gang te komen, terwijl hij niet goed in de volle zon kan. Als kuipplant bloeit hij gemakkelijk. Prachtige robuuste soort die ruim 2m hoog kan worden.


Hedychium coccineum in mijn onverwarmde kas, een variabele, maar altijd prachtige en zeer sterke soort.


Hedychium coccineum var. aurantiacum

Grotere, nog spectaculairdere vorm van H.coccineum. Wordt tot 2,5m hoog, met grotere en dichtere bloeipluimen dan de gewone soort. Smal, lang blad (4 bij 40cm) met paars gekleurde bladschedes. Super! Helaas niet zoveel planten beschikbaar. Bloeiwilligheid bij permanente buitencultuur is nog niet getest, als potplant bloeien ze ieder jaar. Zie verder H. coccineum.


Hedychium coccineum var. aurantiacum, bloeiend in mijn onverwarmde kas. Een van mijn favorieten. Getoonde pluim is ongeveer 35cm lang.


Hedychium coccineum 'Disney'

stevig rechtopstaande, zwaarder gebouwde vorm van H.coccineum. Bladeren vrij smal en lang met blauwwit berijpt laagje. Bladeren hebben paarsige tint aan de onderkant. Bloemen oranjerood. Sterke selectie. Van deze plant komen pas in de zomer enkele planten beschikbaar nadat ik de rhizomen in het vroege voorjaar gedeeld en opgepot heb. INFORMEER!


Hedychium consanguineum

vorm van H.coronarium. Misschien wel gewoon de soort zelfs. Ik heb voorlopig maar even de naam overgenomen van de Indiase kweker waar ik deze gekocht heb. De toekomst zal uitwijzen of er verschillen zijn met H.coronarium. Ik vermoed van niet.


Hedychium coronarium

grote witte bloemen in zeer compacte bloeikegel, heerlijke geur: jasmijn met iets citroenachtigs. Bloeit in de nazomer. Sterke soort die dikke rhizomen maakt. Moet wel op een zonnige, beschutte plek tegen een warme muur staan om ook in koele zomers betrouwbaar te bloeien, maar is op die standplaats goed winterhard. Is bij mij op een ZO-muur de afgelopen vier jaar telkens in bloei gekomen. Ik moet hem nu gaan verplaatsen omdat de overige planten te groot gaan worden en zonlicht wegnemen van de coronarium. Is een winterharde soort, die op een beschutte plek zo'n 1,8m hoog wordt, bij kascultuur ruim 2,2m. Ook zeer gemakkelijke kuipplant die naar believen koud (en dan in rust), koel of matig warm (en dan wintergroen) overwinterd kan worden. Kan dan onder gunstige omstandigheden 2,5m hoog worden, met rhizomen zo dik als je onderarm. Een bloeikegel op zichzelf bloeit niet zo lang (2 weken), maar als je een flinke pol heb (en het zijn harde groeiers) dan bloeien ze erg lang. Mijn knollen komen oorspronkelijk uit Zuid-Thailand, waar het bijna het hele jaar rond de 30 °C is. Desondanks bleken ze in mijn tuin (en in mijn onverwarmde kas in pot) winterhard en bloeibaar. In mijn kas bloeien ze bijna 3 maanden lang, in het najaar van 2006 zelfs 5 maanden lang. Ze zijn ook iets grover en hebben dikkere kegels en grotere bloemen (wel wat minder in aantal) dan de coronariums die ik gezien heb bij de weinige collega's die deze soort ook hebben.


Hedychium coronarium, zo mooi en tropisch dat het nauwelijks te geloven is dat hij buiten kan overwinteren. De heerlijke geur verhoogt de feestvreugde nog verder...Ook als geweldige kuipplant te houden.


Hedychium densiflorum

Hooguit 70cm hoog, kleine oranje bloemen, dicht bij elkaar staand, zeer sierlijke smalle soort, een van de winterhardste. Is op foto vaak weinig spectaculair, maar in werkelijkheid prachtig afwijkende soort. Geheel anders dan de grote soorten met dikke stengels en grote bladeren. Standplaats in de halfschaduw, ochtendzon mag. Houdt niet van hitte. Deze soort groeit van nature hoog in het het Himalaya-gebergte en sterft in de herfst bovengronds af.


H.densiflorum


Hedychium densiflorum "Assam Orange"

Grotere vorm van H.densiflorum. Is zowel in blad als in bloeiwijze iets groter en rijker bloeiend, maar net zo winterhard als de gewone densiflorum. Vormt op gunstige standplaats in de vollegrond vrij snel aardige pollen, en bloeit dan vrij lang. In de herfst van 2006 is hij voor de tweede maal in bloei gegaan. Beperkt aantal planten beschikbaar.


Hedychium densiflorum "Assam Orange" bloeiend in eigen tuin. Links zomer 2006 met 3 bloeiwijzen, rechts dezelfde pol in 2007 met 17 bloeiwijzen. Een grote pol bloeit maandenlang. De "Assam Orange" heeft grotere bloeiaren dan de gewone H.densiflorum.


Hedychium densiflorum "Stephen"

Deze vorm van H.densiflorum wordt weer wat groter dan de "Assam Orange" en kan 1,5m hoog worden, met dikkere stengels en grotere bladeren. Hij groeit in de Himalaya op 2700m hoogte. De bloemen en bloeiwijzen zijn ook groter dan die van de bovengenoemde densiflorums, en bovendien meer open en zacht geurend. Kleur perzik. Volgens mij is de Stephen geen echte densiflorum, maar een andere soort danwel een kruising. Winterhard, een sieraad voor de tuin!


Hedychium densiflorum "Stephen", bloeiend in de eigen kas.

Hedychium densiflorum "Sorung"

Naast de gewone H.densiflorum, de "Assam Orange" en de "Stephen" is er nog een vorm, de "Sorung". Deze prachtige en nog zeldzame variĪteit werd in de buurt van de gelijknamige plaats in het oosten van Nepal gevonden, op 2400m hoogte. Hij lijkt precies op de Stephen, inclusief de grotere bloeipluimen, maar dan met de kleuren van de Assam Orange. Prachtig, goed winterhard. Helaas nog zeer weinig plantmateriaal. Wellicht dat in het voorjaar van 2008 plantmateriaal beschikbaar komt voor de verkoop. INFORMEER!

hedychium_densiflorum_sorung_plant hedychium_densiflorum_sorung_bloem
Hedychium densiflorum "Sorung" bloeiend in de kas, juli 2007. De bloeipluim is 30cm lang.


Hedychium densiflorum "WIT"

Ooit ingekocht als H. densiflorum, maar toen hij het jaar daarop ging bloeien bleken de bloemen wit te zijn! Niemand heeft tot nu toe kunnen achterhalen welke soort of vorm het is. Hij lijkt onmiskenbaar op densiflorum, vooral de Stephen, maar dan met wittere, kleinere en puntigere bloemen die heerlijk geuren. Het is zeker geen gracilis of griffithianum. Slechts 1 pol in bezit die ik de komende jaren zal gaan vermeerderen. Als het meezit heb ik in 2009 planten beschikbaar voor de verkoop.

Hedychium densiflorum wit Hedychium densiflorum wit
Witte vorm van waarschijnlijk Hedychium densiflorum in bloei in de kas.


Hedychium "Dixter"

Ik wou dat ik meer wist van deze gember, maar kan er maar weinig over vinden. Ook in de vakhandel kan ik maar weinig achterhalen. In ieder geval is deze hybride een gemakkelijke groeier en bloeier. Bladeren heldergroen, plant lijkt op H.coronarium. Bloemen vrij groot, geelachtig, heerlijk geurend! Ik vermoed dat het een kruising is met H.gardnerianum als een van de ouders, misschien H.coronarium als de andere ouder. Mooie plant, winterhardheid onbekend. Ik vermoed dat hij wel winterhard is, maar of hij tot bloei komt bij permanente buitencultuur? Gemakkelijke en indrukwekkende kuipplant.

hedychium-dixter-coccineum
Hedychium "Dixter", bloeiend in mijn kas.Hedychium "Elizabeth"

In tegenstelling met H.densiflorum is H."Elizabeth" een regelrechte reus. Roze bloemen, zeer grote plant (3m), een van de grootste Hedychiums, sterk. Prachtig contrast met fijne kleine soorten als H. densiflorum, gracilis of ellipticum. In verhouding tot zijn grootte zijn de bloemen daarentegen weer aan de kleine en gedrongen kant. Ik gok erop dat het een kruising is tussen H. coccineum en H. coronarium. Van "Elizabeth" komen pas in de zomer enkele planten beschikbaar nadat ik komend voorjaar de rhizomen gedeeld en opgepot heb. INFORMEER!

Hedychium Elizabeth Hedychium Elizabeth
Hedychium "Elizabeth" bloeiend in eigen kas. Bloemen lijken wel wat op die van H. greenii, maar dan in meer roze, en in grotere kegels.


Hedychium ellipticum

Geribde diepgroene grote bladeren met paarse onderkant, aan verhoudingsgewijs wat dunne stengels (die bij grote planten echter behoorlijk dik worden!), spectaculaire zeer dichte bloeiwijze die breder is dan hoog. Geen aarvorm dus, maar meer schotelvormig. Bloeit gemakkelijk, veel gemakkelijker dan het tropisch uiterlijk doet vermoeden. Maar wordt pas echt indrukwekkend als hij uitgegroeid is tot een flinke pol. Wat kleinere (1-1,5m) maar prachtige soort, vrij moeilijk aan te komen. Ik heb deze soort nog niet buiten getest, in de onverwarmde kas gaat het probleemloos.
Er is ook een vorm waarbij de bloeiaar zelf niet groen is, maar donker rood. Van deze "Red Bract form" moet ik eerst plantmateriaal vermeerderen voordat deze in de verkoop komt. Zie foto's.


Hedychium ellipticum, bloeiend in mijn onverwarmde kas, in 2007 en augustus 2005.


De zeldzame "Red Bract" variant in mijn kas, augustus 2007. Ongelooflijk mooi! Zeer gemakkelijke plant.


Hedychium flavescens

Dit is een grote soort uit warme gebieden in Zuid-Oost Azië, hij bloeit met grote citroengele bloemen en kan 2,5m hoog worden. Ondanks zijn warme herkomst is het een sterke en spectaculaire kuipplant die goed tegen vorst kan. Hij kan in rust gedwongen worden door de vorst er een paar keer overheen te laten gaan en vervolgens de pot droog en koel te bewaren, of hij is wintergroen te houden naar keuze. Hij vriest af tot op de grond en loopt in het voorjaar snel uit. Ik kweek deze al jaren in de onverwarmde kas. Ze kunnen zelfs op een beschutte zonnige plek buiten gekweekt worden, maar dan bloeien ze niet ieder jaar; een zachte herfst is noodzakelijk. De plant op de foto staat al 4 jaar in eigen privétuin en bloeit nu voor de tweede keer. Heerlijke geur! Lijkt op H.coronarium, maar het blad is donkerder groen en de donkerdere bloem heeft een duidelijke gele vlek. Deze soort wordt vaak verward met de volgende, H.flavum.


Hedychium flavescens bloeiend in eigen tuin, alwaar hij in de winter tot de grond afvriest en in het late voorjaar snel weer uitgroeit. Bij permanente buitenteelt bloeit hij niet elk jaar. Hij heeft een zachte herfst nodig.


Hedychium flavum

Lijkt sterk op H.flavescens. Bladeren hebben geen zachte beharing aan de onderkant en de bloemen zijn donkerder geel dan bij H.flavescens. Grote robuuste soort. Het zijn duidelijk verschillende soorten, maar er is veel onduidelijkheid over wie nou welke soort is. Deze twee worden vaak door elkaar gehaald.


Hedychium forrestii

De meest winterharde van de grote Hedychiums. Planten kunnen in de volle grond gemakkelijk 2m hoog worden. Bloeit in de nazomer met middelgrote witte bloemen in middelgrote, losse pluimen. Aangenaam, maar niet sterk geurend. Is een niet zo heel opvallende soort onder de grote gembers, in tegenstelling tot H. aurantiacum of H.flavescens. Maar bekijk je het vanuit zijn winterhardheid, dan is het juist wel een spectaculaire, grote soort met tropische uitstraling, meer dan de andere hooggebergtegembers als H.densiflorum, H.spicatum of H.gracilis. Na de bloei beloont hij je ook nog met prachtige zaaddozen, die na opengaan ook weer op een soort van bloemen lijken, zie foto. Waarom deze prachtige, krachtig groeiende gember zo moeilijk te verkrijgen is, is mij een raadsel. Helaas heb ik voorlopig ook maar weinig planten op voorraad, slechts enkele, de rest wordt gebruikt voor vermeerdering.


Hedychium forrestii, deze soort bloeit eerst mooi met losse witte vlinders, en vormt gemakkelijk zaad in mooie zaaddozen die na openspringen net bloemen lijken van zo'n 5cm doorsnede.


Hedychium forrestii Diels

Deze variant van de H.forrestii ben ik thans aan het doorkweken; tot nu toe lijkt het dat deze variant nog grotere bladeren heeft dan de "gangbare" H.forrestii, bovendien zijn de bladschedes die de stengel omvatten enigszins roze gekleurd, i.t.t. groen bij de gewone soort. De bloemen zouden iets groter zijn, met iets rondere bloemblaadjes zoals H. coronarium. We zullen zien. De rhizomen zijn goed gegroeid, dus waarschijnlijk in voorjaar 2008 enkele rhizomen beschikbaar. INFORMEER!


Hedychium forrestii Diels in de kas. Deze zeldzame variant vind ik zelfs nog iets mooier dan de "gewone" H. forrestii.


Hedychium gardnerianum

De bekendste, wordt al enkele eeuwen als kuipplant gehouden. De mooiste geelbloeiende plant die ik ken (ik hou normaliter niet van gele bloemen). Is niet winterhard, hij kan er niet goed tegen als de stengels afvriezen. Onder glas of als kuipplant bloeit hij gemakkelijk en zeer uitbundig. Heerlijke geur. Er is wel een winterhardere variant, de Compacta. Zie aldaar. Helaas maar weinig planten van op voorraad. Geweldig mooie plant!


Hedychium gardnerianum bloeiend in de kas. De bloeipluim meet 35 bij 20 cm.


Hedychium gardnerianum "Compacta"

H.gardnerianum is een van de bekendste, goed winterhard maar in ons klimaat niet erg bloeiwillig. De kleinere vorm "Compacta" bloeit wel goed bij ons. Wordt ongeveer 1,3m hoog. Deze plant komt pas in de zomer na vermeerdering beschikbaar. INFORMEER!


Hedychium gardnerianum "Compacta" heeft kleinere bloeiwijzen dan de echte soort, en bloeit korter, maar is wel een stuk harder en ook een betrouwbaarder bloeier bij buitenteelt.


Hedychium "Gold Spot"

Waarschijnlijk een vorm van H.coronarium. Heeft witte bloemen met een warmgele keel. Deze vorm komt pas in de zomer na vermeerdering beschikbaar. INFORMEER!


Hedychium "Gold Spot"bloeiend in mijn onverwarmde kas


Hedychium gracilis

sierlijke smalle soort met dunne stengels en ijle bloeiwijzen van witte bloemen. Kleinere soort, tot 1m hoog. Lijkt sterk op H.densiflorum mits niet in bloei, hij wordt wel hoger dan H.densiflorum. Hij vereist ook dezelfde omstandigheden: beschutte koelere standplaats, ochtendzon mag.


H.gracilis, kleine en sierlijke soort voor de halfschaduw.


Hedychium greenei

wat lagere soort, tot 1,2m. Roodbruine stengels en diepgroene bladeren met paarse onderkant. Zeer exotisch, grote lompe oranjerode bloemen, totale tegenstelling met H. gracilis of H.densiflorum. Lijkt wel op een tussenvorm tussen Hedychium en Canna. Vormt na de bloei broedknolletjes aan de uitgebloeide stengels. Deze zijn op te kweken tot nieuwe planten. Sterke winterharde soort, maar komt buiten niet altijd goed in bloei. Moet op een warme beschutte plek staan. Echter eenvoudige en schitterende kuipplant.


H.greenei bloeiend in mijn onverwarmde kas. Ongebruikelijke bloemen!


Hedychium maximum

Er is wat verwarring rondom deze, op een na grootste soort binnen het geslacht Hedychium. Zo is er een extra hoge variant van de H.coronarium, genaamd H.c."Maximum", die rond de 2,5m hoog wordt. En daarnaast is er een nog grotere, echte soort (dus geen variant) genaamd H.maximum, tot 3m hoog volgens de boeken. Om deze soort gaat het hier. Van deze soort heb ik slechts enkele rhizomen in bezit, deze zullen eerst verder doorgekweekt en vermeerderd worden voordat ze in de verkoop komen; bovendien wil ik dan ook eerst bepalen of het om de juiste, echte soort gaat. Witbloeiend, gelijkend op de nog grotere H.stenopetalum.


Hedychium "Tara"

Kruising tussen H.gardnerianum en H.coccineum. Oranje, zeer opvallende bloemen, zeer sterke, winterharde plant die op zonnige standplaats ieder jaar goed tot bloei komt in juli/augustus. Beste gember voor beginners!


Hedychium "Tara" in eigen tuin. Plant komt ieder jaar sterker terug. Zeer opvallende bloei! De beste voor beginners


Hedychium "Pink V"

Lange slanke stengels, groen met rode zwemen en randjes aan de bladscheden. Vrij smal heldergroen blad. Lichtroze bloemen in compacte bloeipluimen. Vage herkomst.


Hedychium 'Pradhanii"

Geen echte soort maar een oude hybride. Ik denk dat H.coccineum een van de ouders is; hij lijkt op een dikkere en zwaardere versie van H.coccineum. Creme naar perzikkleurig verlopende bloemen. Winterhard en sterk, bloeit gemakkelijk in kuip, maar de bloeiwilligheid in vollegrond moet hier nog getest worden. Planten worden zeer groot, gemakkelijk 2,5m, en vormen snel grote pollen. Prachtig. Na deling komen er voorjaar 2006 een aantal planten beschikbaar. INFORMEER!


Hedychium Pradhanii
Hedychium "Pradhanii" bloeiend in de vollegrond van mijn onverwarmde kas. Grote zware plant, indrukwekkend in kuip.


Hedychium spicatum

gelig witte bloemen. Kleinere, variabele maar altijd sterke soort, maakt vrij gemakkelijk kiemkrachtig zaad. De zaaddozen zijn minder opvallend, want veel kleiner, dan bij H.forrestii. Winterhard, bloeit vanaf juli.


H.spicatum in eigen tuin, 18 augustus 2006. Ertussen staat ook nog H. "Tara", in knop.


Hedychium spicatum vormt zelfs bij permanente buitenteelt regelmatig vruchten. Deze zijn bij opengaan zo'n 3cm in doorsnede. Mooi, wel wat minder opvallend dan de vruchten van H.forrestii.


Hedychium stenopetalum

Dit is de allergrootste soort binnen het geslacht Hedychium, nog groter dan H.maximum en H."Elizabeth", met een hoogte (volgens de boeken) van 3,6m. Grote eindstandige bloemtrossen met grote witte bloemen. Van deze soort heb ik nu slechts enkele rhizomen in bezit, deze zullen eerst worden doorgekweekt en vermeerderd voordat ze in de verkoop komen. Ik ga er vanuit dat deze plant beter niet permanent buiten gekweekt wordt, omdat hij dan waarschijnlijk niet bloeit. Te beschouwen als zeer spectaculaire kuipplant.


Hedychium stenopetalum in eigen kas.


Hedychium thyrsiforme

wat kleinere, afwijkende soort. Vooral als bladplant mooi; groot banaanachtig blad met mooie ribbels en heel zacht-viltige onderzijde. Prachtige tropisch groene kleur. Bloeit laat in de nazomer. Sierlijke, zwak maar heerlijk geurende witte bloemen in korte dichte bloeiwijze, maar niet erg opvallend. Winterhardheid onduidelijk, ik moet deze nog testen. Meer voor de verzamelaar, denk ikHedychium thyrsiforme bloeiend in mijn kas. Deze gember is toch vooral een bladplant. De bloei is niet zeer opvallend, wel sierlijk en heerlijk geurend.Index | Canna | Gembersoorten | Hedychium | Aronskelkachtigen | Bananen | Palmen | Overig