DIY linkingbook
Dave Krooshof's favourite Do It Yourself sites
A
aangezien ik paar dingen belangrijk vind aan muziek maken die in de rest van de muziekwereld niet gemeengoed zijn, ben ik hier een verzameling links aan het aanleggen, die mij en hopelijk jou ook, tot hulp zijn bij het uitvoeren van muzikale gedachtes.
Deze twee dingen zijn:
1) De instrumenten en de techniek moet worden aangepast aan de wensen van de muzikant, niet andersom. Dat dit een radicaal standpunt is, bleek toen ik de vijl in mijn sjieke contrabas zette en 'm lager ging stemmen om hem veel lichter bespeelbaar te maken (zie mijn RSI sectie) De contrabassisten op het Haags Conservatorium gruwelden bij de gedachte en onderstreepten het gevaar van vernieling en waarde verlies, ik geniet van het gewonnen speelgemak.
2) Zo uit de winkel artikelen voldoen nooit helemaal aan je wensen, of de specs zijn dusdanig dat je er de prijs niet voor wilt betalen. Het is aan jezelf om soldeerbout, vijl en verstand bij de hand te nemen. DIY! Laat het spelen van 'originele instrumenten' in de antiquarische zin van dat woord maar over aan anderen.

Om even akoestisch te beginnen, hier vind je harmonica aanpassingen:
http://www.angelfire.com/tx/myquill/

Niet alleen akoestische, ook electrische instrumenten kun je bijschaven.
http://www.oddmusic.com
is een mooi voorbeeld, veel info en een beschaafde doch levendige en zijn naam eer aan doende mailinglist liggen daar.

In het bijzonder de aan oddmusic gerelateerde site
http://www.anti-theory.com
schrapt de gedachte dat je een nerdy brein moet hebben om electronica aan te passen. De maker van deze site past allerhande keyboards aan door ze te voorzien van interessante schijfjes en schakelaars die de werking van het apparaat dramatisch kunnen veranderen. Je kunt het kortsluitingen noemen, hij noemt het dus anti theorie, als in het ontnerden van apparaten. Hij claimt min of meer dat het zijn ontdekking is, maar iedereen met wat electronica ervaring komt het het fenomeen dat electronische circuits flink te veranderen zijn met kleine toevoegingen. Maar zijn attitude naar speelgoed is geweldig.
Degene door wie ik besmet werd met een wat intensere manier van het veranderen van electronische circuit, is
http://www.xs4all.nl/~mwais
Hij begon al vroeg in de jaren zestig zijn synthesizers te bespelen door ze met zijn vingers intern de print van zijn synths aan te raken. Dat is iets waar anti-theory bang voor is, ontraadt, maar het is heerlijk. Als je geinteresserd bent in menselijker computerinterfaces dan kantoor-toetsenborden, check dan ook:
http://www.steim.nl

Als je je eigen electronische componenten gaat maken is deze pagina een goed startpunt:
http://www.synthfool.com/
voor je versterkerbouw:
http://www.ampage.org/schems/
Voor all the rest, schema's, electronica info, etc. etc. etc.
www.us-epanorama.net

Omdat de electronica-wereld behoorlijk gestandariseerd is, kun je haast alles aan alles aansluiten. Veel connector layouts en jumpersettings staan hiero.
http://www.pbmedia.net/hwb/menu_Connector.html
http://servicepac.mainz.ibm.de/eprmhtml/eprm/237.htm
Het mooie van standaards is dat er zoveel zijn om uit te kiezen.

Als je geinteresseerd bent in spraaksynthese, check dit, vooral als je geen mac hebt (de mac kan 'uit zichzelf' al internetpagina's uitspreken, zoals elders op mijn site gedemonstreerd is (alleen de Mac-surfers zien die pagina's, hoor)).
http://www.koyote.com/users/etrax/speaktext.html

Opnametechniek links staan hier:
http://www.stack.nl/~erwint/RecordingFAQ.html
De FAQ's van de 2 grootste nieuwsgroepen op opname gebied, resp alt.music.4-track & rec.audio.pro, zijn groot en boeiend.
http://homerecording.com/4trackfaq.html
http://recordist.com/rap-faq/current
Voor het digitale domein is
http://www.digido.com
the place to go, want het bevat zeer zinnige informatie over mastering, dynamiek en opname in het digitale domain tot in detail.

Als Computer-Assisted Music Analysis je hobby is, spring hier heen:
http://www.msu.edu/user/schuler4/CAMA-Links.html
http://www.lancs.ac.uk/users/music/research/sware.html

Maar ook zonder electronica kom je een eind als je je bezighoudt met klankverandering. Lees daartoe deze pagina over boventoon zingen en pas de principes achter deze technieken op al je andere instrumenten toe...
http://www.sciam.com/1999/0999issue/0999levin.html

Vergeet niet dat het internet geen eenrichtingsverkeer is. Uitwisseling kan via emailgroepen en nieuwsgroepen (usenet)
http://www.egroups.com
Doorzoek het usenet met Hotbot:
http://www.hotbot.lycos.com/usenet/

De volgende twee emailgroepen verdienen bijzondere aandacht. Toegewijde synthesizerbouwers vindt je op http://www.euronet.nl/~rja/Emusic/Synth-diy/
Deze site staat op een .nl server, wordt gehost door een Nederlander, maar de emaillijst is in pittig Engels en inhoudelijk van een hoog niveau. Het is de ultieme DIY groep op dit gebied.
Van de DAT heads vind ik vooral de FAQ ideaal. Referentiekader van deze FAQ is de situatie dat je met je DATrecorder en een paar uitstekende microfoons een Grateful Dead concert wil opnemen :-) De term stealth slaat op het verstoppen van apperatuur en microfoons.
http://www.solorb.com/dat-heads/
 

Tot slot nog even online radiostation, lekker tijdens het surfen:
http://www.live365.com/cgi-bin/directory.cgi?genre=techno&maxspeed=24
 

HTH!