terug
MacIntosh Configuratie.

Maccen met een PC atitude, neem het beste uit twee werelden.

Oftewel: Waarom dure Mac hardware, als je ook PC spullen in je mac kunt douwen?

maar het kan ook anders


index/home
Inleiding

IDE Harde schijven

IDE cd schrijver

Beeldschermen

Geheugen

Overklokken

USB

Huidige problemen

Een ander OS draaien dan MacOS (windows 9x, NT, BeOS)

Mac detaillisten
 
 

Inleiding

MacIntosh computers verschillen op punten heel sterk van PC's. Om te beginnen is de processor compleet anders. Vandaar ook dat je de software (met name het OS) anders moet zijn. Het komt er in grote lijnen op neer, dat PC allerlei programma code in hun processor draaien, die rekenwerk verricht en de pentium heet maakt. G3Mac's hebben dat nagenoeg niet, G4's een beetje. Daar moet rekenen dus softwarematig geregeld worden. Dit is sneller, blijkt. 

Een ander verschil is de volgorde van bytes anders. Als je een 16 bit geluidfile hebt, staan vanuit de mac en de huiskamer cd-speler gezien, in PC's de belangrijke byte en de minder belangrijke byte verkeerd om. Dit heet het Big&little Endian probleem. Dit kan een groot probleem opleveren voor hardware die geen mac-stuurprogramma's (drivers) meelevert.

De software code is natuurlijk anders en het pakket software verschilt ook. Het komt erop neer dat je eerst moet bepalen wat je wilt, dan welke software dat kan, dan op welk OS die software draait en dan de computer waar dat OS voor is moet organiseren. Maar wij hebben dus Mac's en wij hebben geen zin om veel geld neer te leggen voor extra hardware, al helemaal niet als wij de PC dump etage bekijken. 

Kan dat allemaal maar er in? Nee, niet alles, maar wel veel. Een mac computer is net zo'n vergaarbak van hardware als PC's dat zijn. Denk maar aan je Motorola of IBM (!) processor, je ATI beeld, Harman Kardon speakertjes, Western Digital of IBM harde jongen, of whatever harde erin zit en de exotische cd-lezer, lees er de systemprofiler maar op na. Er bestaat onder Mac dealers de gewoonte om je pittig geprijste artikelen te leveren, zonder je een goedkoop alternatief te bieden. En er zijn ook een paar misverstanden over compatibiliteit. Die is veel groter dan menigeen denkt. Think Different zegt Apple, maar het kan dus ook anders.
 

IDE Harde schijven

Moderne mac's (iMac, G3 en G4) hebben geen SCSI maar IDE schijven intern. In het gebruik maakt dat niet veel uit is mijn ervaring, ik kan immers minimaal 24 sporen geluid tegelijk van mijn harde lezen en er nog 4 bij schrijven. Het schijnt dat IDE wel meer processor ticks kost dan SCSI. 

Aan elke ATA IDE poort kunnen 2 drives worden gehangen. Een in Master mode en een in slave mode. [aanpassing April 2000: IDE Slave drives zijn niet goed ondersteund door vroege G3 Mac's] Wat een handige manier is om je huidige harde schijf te vervangen voor een grotere is de volgende:
Hang je nieuwe schijf aan de IDE kabel waar nu de cdrom aan hangt. Start je Mac op en formatteer de drive Met Drive Setup / Schijfinstallatie. Neem een uurtje de tijd om hem vol nullen te schrijven.[*] Kopieer vervolgens de hele inhoud van de originele harde schijf naar de nieuwe. Zet de computer uit, zet de IDE kabel van de oude drive op de nieuwe, zet de andere kabel weer terug op de cdrom. De oude drive kun je verpatsen, of bewaren als backup.

Grijze G3's hebben voedingstekkers zat, dus voeding voor de drive is zo aan te sluiten. Kennelijk gaan ze er van uit dat je je interne SCSI poort wilt gebruiken voor uitbreiding.

[*]Over formatteren:
Als je een uurtje kunt wachten, laat de disk dan vol nullen schrijven. Dit kan gezeik schelen in de toekomst. Als je geen tijd hebt kan je volstaan met initialiseren. Meerdere partities maken is verstandig. Exploreer het functie menu daartoe even.  Een low-level format is altijd onverstandig. In de fabriek hebben ze veel preciezere aanstturingen om een netjes spoor over de schijf uit te zetten.
 

Beeldschermen

Na verloop van tijd heb ik al aardig wat beeldschermen aan mac's gehangen, van zeer divers pluimage. Hierbij kwam ik achter de volgende infotaiment: Mac Beeldschermaansluiting = (s)VGA = RGB. 

Oftewel: de G3 Mac heeft een van PC's afwijkende VGA plug, met wat extra draden, die de Mac vertellen op welke resolutie de monitor draait. Er zijn conversie plugjes in de handel. De leukste kosten 40 piek en hebben een rijtje schakelaars erin, waar je resoluties kunt kiezen. Handig als je scherm maar op 1 resolutie lekker draait, zoals een RGB monitor en oude 14" 640x480 VGAtjes. Aan een VGA plug kun je eigenlijk elk scherm wel vast maken met eenvoudige verloopplugjes.

Zelf heb ik op dit moment een joekel van een 19" (binnenmaat 2 a4tjes) IBM 6091 19 hangen aan de ingebouwde beeldkaart. Met de resolutie schakelaartjes heb ik 1152x870 @ 75 Hz gekozen, waarop deze bak stabiel wil draaien. Van de VGA plug loopt een snoer dat ik uit de electrawinkel heb. Het is een standaard snoer met VGA aan de ene en 5 BNC pluggen aan de andere. Die gaan in 5 van de 10 BNC's op de achterkant van de monitor. (leuk om kleuren te verwisselen...) 
Ik moest wel de potjes rechts onder de plastik buitenkap van deze 34 kilo wegende monitor ff bijstellen. Hij is een beetje donker, maar verder heel mooi.
Een nadeel van de karige 2MB stock video geheugen is dat een groot scherm (1125x870 of groter) een 10 seconder durende pauze generrert waarin de mac niets lijkt te doen, zelfs het betreffende scherm niet ververst. Dan lijkt de muis even vast te zitten. Meer videogeheugen helpt, dus voor 40 piek ben je 10 secs eerder aangezwengeld, en heb je ook miljoenen kleuren tot je beschikking, ipv duizenden.

In een PCI slot heb ik een goedkoop (100 piek) ATI Xclaim @ work beeldkaartje gestoken. Die werkte meteen, ondanks dat ie voor PC's gemaakt is, omdat het de iets vettere versie van de ingebouwde kaart is. Kennelijk zijn drivers en 'BIOS' aanwezig. Ik vermoed dat het enige verschil met de veel duurdere (grrrr) macversie is dat er op die kaart een mac beeldplug zit. Hoera. 
Mac OS startte meteen in visueel stereo op en reageerde direct met het aanbieden van extra features in de regelpanelen. Kun je leuk bepalen hoe de muis van het ene in het andere scherm rolt. Ik kan eigenlijk niet meer terug nu, kom andere computers beeldbreedte te kort. Ik vind het wel vreemd dat het BigEndian probleem niet optreed. Kennelijk is daar in de PCI 2.x configuratie op het moederbord in voorzien. 
Aan die kaart hangt een zeer heldere (maar niet zo helder als die G3/G4 style monitors van Apple) Sony 200GS monitor. Het kutte van die bak is dat de voeding nogal krap bemeten is. Nadat de hoogspannings diodebrugcel een beetje doorgeslagen was, is de grootste elco uit de voeding getikt (er stond een ietsie pietsie negatieve stroom op de positive pool van de elco en dat is schadelijk: Ik verving deze elco door een zwaardere, maar die gaf na 30 seconden beeld de voorkeur aan een paddestoelvormige chemische wolk in mijn kamer. Na de brugcel te hebben vervangen voor een dikkere, draait de boel als een zonnetje en is het beeld nog rechter en stabieler ook. 
 

Geheugen

"Kan ik dan ook goedkope geheugen Simms en Dimms in mijn Mac prikken? Ze hebben immers dezelfde specs en aantal pinnen." vroeg ik mij af, nu ik wist dat schijven en schermen geen probleem vormen. Het antwoord is ingewikkeld, maar het komt neer op: Nee, dit kan niet. Het is geprobeerd, maar er is iets anders aan de configuratie en pin- betekenissen. 
Maarre, in die ATI beeldkaart kan natuurlijk gewoon PC beeldschermgeheugen, want dat is namelijk een PC interface. 

IDE cd schrijver

Dat zou moeten kunnen. Adaptec Toast ziet em, maar Adaptec bakt geen redbook cd's, dus net als met  PC's kun je er niet 100 compatible audio cd's op bakken. Bovendien krijg ik driver errors. Er zou een verkeerde driver met MAcOs meekomen, volgens Adaptec en die zou men moeten verwijderen. Maar ik weet niet welke file ze bedoelen.  [aanvulling] Problemen met het herkennen van slave drive liggen waarschijnlijk ten grondslag aan alle problemen met data overdracht.
Wat toch naar dat iMac en moderne mac's geen scsi meer hebben. 
aanvulling van Jan Peter van der Wenden:
"dit zijn de te verwijderen extensies om toast goed te laten draaien:
Authoring Support
Authoring Support Files
Disc Burner Extension
FireWire Authoring Support
SDAP Authoring Support
USB Authoring Support
Apple's diskburner werkt dan niet meer, maar toast des te beter.
Groet,
Jan Peter"


Overklokken

In de grijze G3 mac zit een rood blokje van jumpers. Als je een 233Mhz G3 hebt, steek je een dun doch goed geleidend draadje erin, zodat je het tweede jumpertje sluit. Het eerste jumpertje is herkenbaar: gemerkt met een 1. Zie www.xlr8yourmac.com voor meer info. Door een betere synchronisatie met het geheugen (1x per 4 processorticks in sync en niet 1x per 7 tics) is dat een stuk sneller. Mijn processor werd nog koeler ook, volgens de onbetrouwbare temperatuurmetende software (G4 cach ultility). Ik moet dat eens echt nameten.
 

USB 

Uiterst Sloom en Buggy. Vooral cd's toasten gaat kut. Overigens is USB onder vogels ook populair. 1 poort verzorgt transport van plas, poep en voorplantingssappen. Universeel dus. En achterelkaar door, dus in feite serieel. 

Huidige problemen:

Och, niet echt een probleem, maar toch ben ik geprikkeld om het uit te zoeken:
Moderne iBooks en G4 computers hebben geen audio input, zegt apple. Maar als je er Max, Protools  of een andere audioapplicatie op installeert, kun je cd speler laten spelen en de audio daarvan opnemen en of processen. Dus heb ik eens zitten kijken hoe dat werkt. Zo is me opgevallen dat de IDE kabel 2 extra draden  heeft. Dat doet me vermoleden dat hier s/pdif door loopt, een digitaal audio formaat dat op bijna alle cd(rw) stations zit, maar zelden aangesloten wordt. Ik ben heel benieuwd of iemand al een s/pdif  input op zijn/haar iBook of G4 heeft gesoldeerd!

Mail me als je antwoorden hebt.
 

Windows 9x en NT draaien op Mac Hardware.

Zoals ik al zei, begint het verschil tussen de Mac en de PC bij de processor. Dit basis-verschil is te omzeilen met een PC-emulator. Met name de emulator "virtual PC" is kennelijk zo goed hierin, dat je daar niet alleen Windows 9x in kunt nabootsen, maar ook NT, zoals deze tegen de stroom in zwemmende knutselaar bewijst. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, meer het leek me het vermelden waard. Het argument dat je op een Mac dus minder software kunt vinden dan op de PC was al niet waar als je games niet mee rekent, maar nu is het zelfs zo dat je op Mac hardware meer software hebt.
Ik ga nu proberen Softwindows te installeren. De directe aanleiding daartoe was het feit dat ik in de opruiming een spel kocht van mijn favoriete schrijver: Douglas Adams (van The HithhikersGuide to the Galaxy). Het spel heet "Starship Titanic".
Verwacht hier een verslag van deze multi OS situatie te kunnen lezen.
Aanvulling 2001: Ik werd binnen de kortste keren dermate sjaggarijnig van die M$ shit, dat ik Virtual PC er af heb geknikkerd. Wat een broddelwerkje is dat toch. Zelfs niet de moeite om doorheen te bijten als je enige doel het spelen van een fantasierijk spel is.

Wat een schrale troost is, is dat wanneer je windows applicaties op virtual PC draaien en de boel loopt vast, dat MacOS er onder nog in leven is en je aldus de mogelijkheid geeft een en ander te redden.

Reactie van Frank (f2hb)

Allereerst 'Virtual PC', deze draait moeiteloos op mijn Powerbook 1400c/166. Moet gezegd worden, wel wat traag, maar dat komt omdat de laptop nog een 'oude' processor heeft, n.l. de 604 Met een G3 en G4 processor gaat het een stuk sneller.

Bij vastlopen van Windows, door wat voor redenen dan ook, blijft natuurlijk de Mac gewoon doordraaien en behoeft Virtual PC slechts ge-herstrart te worden, waarna dienovereenkomstig Windows ook weer opstart.

Als beide systemen draaien, dan kan je heel snel tussen beide systemen switchen, je hopt eigenlijk van het ene buroblad naar het andere viceversa, die bovenop elkaar liggen.

Voor adviezen omtrent gebruik PC hardware in Macs kijk ff op: http://www.maccheap.nl

groeten,
Frank


Tevens ben ik op zoek naar de freeware versie van BeOS voor de MacIntosh. Dat schijnt ook een soort Titanic te zijn: Het OS dat 100% gegarandeerd niet kan crashen, omdat het bestaat uit vele onderdelen die apart herladen kunnen worden. Vergelijk dit eens met het compartinenten-pricipe van de Titanic! Douglas Adams schrijft in de HitchHikers Guide dat (ruimte) schepen die niet kunnen crashen grondig zijn getest: De ontwerpers voeren namelijk alle tests uit waarvan ze weten dat het schip ze zal doorstaan.

Mac detaillisten
Hier vind je een lijst van Mac verkopers, met naukeurige en opgedatumde verslagen van hun kwaliteit van dienst. http://rrr.dds.nl/mac/index.html

HTH,
 

email Dave Krooshof


 

Top

terug

index/home

->__________________top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

->  top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-> top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

->__________________top